KONTAKT   I   REKLAMA   I   O NAS   I   NEWSLETTER   I   PRENUMERATA
Wtorek, 23 kwietnia, 2024   I   07:58:20 AM EST   I   Ilony, Jerzego, Wojciecha
  1. Home
  2. >
  3. STYL ŻYCIA
  4. >
  5. Polska TV w USA

Henry Dunant

14 listopada, 2006

Film historyczny, produkcja: Austria, Francja, Szwajcaria, Algieria, 2006

Akcja filmu toczy się we Francji w roku 1859. W tym czasie w Europę nękają ciągłe wojny. W kwietniu wybucha wojna austriacko – piemoncka. Austria przegrywa. Napoleon II walczy z Austriakami o Sardynię…

W obliczu takiej sytuacji do Europy wraca jeden z kolonizatorów – szwajcarski biznesmen, działacz społeczny i podróżnik – Henry Dunant. Przybywa on z konkretnym celem, jakim jest przekonanie Napoleona III do budowy tamy, która zapewniłaby osadnikom dostęp do wody pitnej. Dunant staje się świadkiem bitwy pod Solferino, w której poległo około 39 tys. żołnierzy. W reakcji na krwawy przebieg bitwy, wstrząśnięty Henry organizuje cywili, głównie kobiety, by pomogły w ratowaniu rannych żołnierzy bez względu na ich narodowość.
Przygotowuje kampanię, dzięki której w 1863 w Szwajcarii powstaje Międzynarodowy Czerwony Krzyż. Warto zaznaczyć, że film oparty jest na faktach.
Do obejrzenia tego francuskiego filmu zapraszamy Państwa w sobotę, 18-go listopada, o godzinie 21:20 (Chicago) o 22:20 (New York), o 21:20 (Berlin) oraz w niedzielę, 19-go listopada, o 7:20 (Melbourne).

Tekst na podstawie materiałów od dystrybutora
Opracowała Marta Ciosmak

Galeria