Niedziela, 23 lipca 2017    Sławy, Sławosza, Żelisławy  
Polish American PagesDrobnica.comImprezy PolonijneKupony OszczędnościPoszukiwany, poszukiwanaPWP Internet da Polonii
 
 
AMERYKAŃSKI PORTAL POLAKÓW wydawany przez polonijną książkę POLISH AMERICAN PAGES
 
WHO IS WHO - Kto jest Kto w Polish Pages

Szkoła języka angielskiego w Nowym Jorku - OPMI - ESL Program


05-07-2013
ostatnia aktualizacja 05-18-2017, 15:46

Wśród kursów OPMI największą popuralnością cieszy się English School (ESL Program), kurs języka angielskiego dający możliwość otrzymania F-1 wizy studenckiej, która umożliwia legalny wyjazd z Polski do Stanów Zjednoczonych. OPMI od wielu lat oferuje też szereg wielu innych kursów przygotowujących młodych imigrantów do życia w USA.


Artykuł Firmy z POLONIJNEJ KSIĄŻKI W USA - POLISH AMERICAN PAGES. Wersja digital: www.pol.us. Dzwoniąc do tej FIRMY powołaj się na POLONIJNĄ KSIĄŻKĘ - POLISH PAGES.

Szukasz Firmy? Kliknij tu: www.PolishPages.us
Informacja o reklamie w książce. Dzwoń: 718-279-4969

Kursy w OPMI English School dostosowane są do indywidualnych potrzeb studenta. Zorganizowane są tak, że każdy znajdzie dla siebie odpowiedni poziom nauczania języka jak i czas trwania kursu. Zającia nauki języka angielskiego oferowane są od poziomu dla początkujących aż do kursów bardzo zaawansowanych.

Zajęcia odbywają się w tygodniu i w weekendy. OPMI znajduję się w sercu dolnego Manhattanu, z bardzo dobrym dojazdem z każdego miejsca w Nowym Jorku (subway A, C, E, 2, 3, R, J) lub z New Jersey (path train).

Program nauki języka dla nowych imigrantów prowadzony jest w trybie przyspieszonym. Szkoła pomaga nowym imigrantom nie tylko w nauce, ale również w dostosowaniu się do nowego środowiska i kultury amerykańskiej. Wizją Programu ESL jest promowanie korzyści płynących z uczenia się języka angielskiego, nie tylko poprzez regularne zajęcia w klasach, ale też poprzez branie udziału w wycieczkach i wydarzeniach kulturalnych. Tak więc studenci, dla których angielski nie jest głównym językiem rozwijają w programie ESL głębsze zrozumienie kultur z całego świata.

Szkoła oferuje profesjonalną pomoc w uzyskaniu wizy studenckiej F-1. Jest zatwierdzona przez USCIS do wydawania formularza I-20 (Certificate of Eligibility for Nonimmigrant F-1 student status) niezbędnego do uzyskania wizy F-1. Bez I-20 nie można ubiegać się o wizę F-1.

Poniżej przedstawiamy w punktach w jaki sposób szkoła pomaga w uzyskaniu wizy F-1 dla studentów spoza USA, w tym z Polski. UWAGA: o wizę F-1 możesz ubiegać się nie będąc nawet studentem.

Od czego więc zacząć i jak uzyskac formę I-20?

Należy wysłać wszystkie dokumenty przez e-mail w formacie PDF, o to wymagane dokumenty:

  • Kopia paszportu
  • Wyciąg z banku (minimum musi być na koncie 12 tys. dolarów)
  • Jeżeli nie ma się danej kwoty na koncie można mieć sponsora, wtedy wymagany jest wyciąg z banku sponsora oraz list z jego podpisem potwiedzający, że dana osoba jest sponsorem
  • Dyplom z ukończonej szkoły

Wizyta w konsulacie USA

Po otrzymaniu I-20 umawiamy się na wizytę w konsulacie USA w Polsce. Musimy zapłacić SEVIS Fee ($200) przez internet: www.FMJFee.com. Najczęściej to tak wygląda, że pobieramy pieniądze od danej osoby i robimy tę wpłatę online.

Wymagane dokumenty w czasie rozmowy w konsulacie:

  • Forma I-20
  • Ważny paszport, opłata za wizytę w konsulacie
  • Potwierdzenie opłaty SEVIS
  • Wyciąg z banku swój lub sponsora

Wyjazd do USA

  • Powino się wyjechać nie wcześniej niż 30 dni przed datą rozpoczęcia zająć.
  • Żeby utrzymać legalnie wizę F-1 trzeba mieć ważną formę I-20, ktorą można odnawiać co roku po okazaniu nowego wyciągu z banku.
  • Na wizie F-1 można pracować do 20 godzin tygodniowo oraz ubiegać się o prawo jazdy i Social Security.

Jak zmienić status wizowy na status studenta F-1?

  • Trzeba być legalnie w USA
  • Złożyć podanie w szkole o I-20
  • Jak uzyskać formę I-20 na terenie USA? Trzeba przynieść do nas do szkoły takie dokumenty jak:
  • Kopię paszportu
  • I-94
  • Oficjalny dyplom z ostatniej szkoły
  • List (kilka zdań) o planach na przyszłość po ukończeniu szkoły
  • Bank Statement z 3 miesięczną historią wpłat i wypłat, na kącie musi byc minimum 12 tys. dolarów
  • Affidavit of support (w wypadku posiadania własnego konta, na którym znajduje się jedna z powyższych kwot, affidavit of support nie wymagane)

UWAGA: STATUS MOŻNA ZMIENIĆ NIE WCZEŚNIAJ JAK 90 DNI PO PRZYLOCIE DO USA

Na status F-1 czeka się od 3 do 6 miesięcy lub w niektórych przypadkach dłużej, w czasie oczekiwania jest się legalnie na terenie USA.

Re-instatement czyli przywrócenie statusu F-1

Kwalifikują się do tego osoby, które zostały wyrzucone przez daną szkołę i utraciły status F-1.

Jak uzyskać status F-1 spowrotem? Trzeba przynieść do mnie do szkóły takie dokumenty jak:

  • Kopię paszportu
  • I-94
  • “Transfer form” ze szkoły, która skasowała Państwu status
  • Oficjalny dyplom z ostaniej szkoły
  • List (kilka zdań) dlaczego Państwo zostali wyrzuceni z danej szkoły, czyli jaki był powód
  • Bank Statement z 3 miesięczną historią wpłat i wypłat, na koncie musi byc minimum 12 tys. dolarów
  • Affidavit of Support (w wypadku posiadania własnego konta, na którym znajduje się jedna z powyżysz kwot, Affidavit of Support nie jest wymagane)

ESL Coordinator / Director of Student Life


  




Zapisz się na nasz newsletter:
 
 

Who is Who in POLISH PAGES
 
 
REKLAMA · ADVERTISING · KATALOG FIRM (POLISH PAGES) · OGŁOSZENIA BEZPŁATNE · KALENDARZ IMPREZ
POLSKA · USA · SWIAT · POLONIA · IMIGRACYJA · ZDROWIE · WHO IS WHO · PRAWO I FINANSE · FOTOREPORTAŻE · TROCHĘ HISTORII · GRY
REGULAMIN · OCHRONA PRYWATNOŚCI · O NAS · KONTAKT · AGENCJA REKLAMOWA USA · STRONY INTERNETOWE DLA BIZNESU