Niedziela, 27 maja 2018    Amandy, Jana, Juliana  
Polish American PagesDrobnica.comImprezy PolonijneKupony OszczędnościPoszukiwany, poszukiwanaPWP Internet da Polonii
 
 
AMERYKAŃSKI PORTAL POLAKÓW wydawany przez polonijną książkę POLISH AMERICAN PAGES
 
KULTURA i EDUKACJA - On Culture & Education

Prawo jazdy w NY, NJ i FL z wizą studencką. Dodatkowo: Social Security i pozwolenie na pracę Zoni Language Centers


02-07-2018
ostatnia aktualizacja 02-07-2018, 13:34

Szkoły angielskiego Zoni w stanach NY, NJ i FL, od wielu lat pomagają imigrantom w USA. Obok szerokiej oferty kursów angielskiego, oferujemy pomoc w załatwieniu wizy studenckiej. Wiza F1 pozwala na ubieganie się o amerykańskie prawo jazdy i daje możliwość otrzymywania Social Security (SS) numer, już po 6 miesiącach nauki.



Prawo jazdy w NY, NJ i FL z wizą studencką. Dodatkowo: Social Security i pozwolenie na pracę Z wizą studencką F-1 w USA prawo jazdy, Social Security i pozwolenie na pracę

Wśród kursów angielskiego największą popuralnością cieszy się English School (ESL Program) - kurs języka angielskiego połączony z możliwością otrzymania wizy studenckiej F-1 - na legalny wyjazd z Polski na naukę do USA.

Szkoły języka angielskiego, Wiza F-1, Forma I-20

Osoby (bez względu na wiek), które chcą rozpocząć naukę w USA muszą uzyskać Wizę F-1 (studencka) i I-20 form. Osoby te mogą aplikować zza granicy lub bezpośrednio przebywając na terenie Stanów Zjednoczonych co następnie daje możliwość korzystania z programu ESL - English as Second Language.

Kto może aplikować na wizę studencką F-1?
O wizę F-1 może ubiegać się dosłownie każdy obcokrajowiec. Nie trzeba być aktualnie studentem żadnej uczelni, aby ubiegać się o wizę/status studenta w USA.

Czym jest wiza F-1?
W Stanach Zjednoczonych, wizy F są rodzajem nieimigracyjnych wiz studenckich, które umożliwiają obcokrajowcom kształcić się, prowadzić badania naukowe lub programy nauki języka angielskiego.
• F-1 wizy są dla studentów studiów stacjonarnych.
• F-2 wizy są dla małżonków i dzieci. Te są technicznie zwane „na utrzymaniu”.

Co to jest I-20 form?
Formularz I-20 jest to certyfikat uprawniający do nieimigracyjnej wizy studenckiej F-1. Dokument ten jest wystawiany przez placówkę w której dany student będzie realizował swój program nauczania.

Co to jest program ESL
ESL: „English as a Second Language” Angielski jako drugi język. Programy nauczania prowadzone przez lektorów anglojęzycznych dla obywateli innych narodowości. Innymi słowy jest to nazwa programu dla studentów z poza USA którzy chcą szlifować znajomość języka angielskiego w USA.

Jaki jest przedział wiekowy, aby uzyskać wizę studencką F-1?
Ubiegając się o wizę F-1 trzeba mieć ukończone 15 lat. Nie ma określonej górnej granicy wieku.

Jak długo można przebywać na terenie USA na wizie studenckiej F-1?
Maksymalny czas pobytu na wizie F-1 to 10 lat. Są jednak opcje przedłużenia tego limitu.

Korzyści z pobytu w USA na wizie studenckiej F-1
F-1 Visa lub status pozwala na wjazd do Stanów Zjednoczonych jako student w pełnym wymiarze czasu w akredytowanych placówkach językowych, uczelniach, uniwersytetach, seminariach, akademikach, liceach i innych instytucjach powiązanych z programem ESL.

  • Możesz ubiegać się o amerykańskie prawo jazdy.
  • Możliwość otrzymywania Social Security (SS) numer po 6 miesiącach nauki.
  • Odkrywanie nowych rynków pracy, jak również rozwój intelektualny.
  • Różne programy dostępne dla studentów F-1 do poszukiwania pracy.
  • Zdobywanie międzynarodowych kontaktów.

Co to jest CPT?
Curricular Practical Training: Program szkolenia praktycznego (CPT) jest to tymczasowe zezwolenie na praktykę / staż na wizie F-1 dla studentów zagranicznych w USA i jednocześnie studiowanie na uczelni lub prowadzenie programu na poziomie zawodowym np. kursy biznesowe, grafika komputerowa, itp.

Co to jest OPT?
Optional Practical Training: Jest to autoryzacja/ pozwolenie na pracę dla studentów zagranicznych w USA na wizie F-1.

Co to jest USCIS?
United States Citizenship and Immigration Services: Jest to urząd imigracyjny do którego wysyłany jest wniosek o przyznanie wizy studenckiej F-1.

Poniżej przedstawiamy w punktach proces, jak szkoła pomaga w uzyskaniu wizy F-1 dla osób spoza USA, w tym z Polski.

Od czego więc zacząć, czyli jak uzyskać formę I-20?

Wysłać wszystkie dokumenty przez email w formacie PDF. Oto wymagane dokumenty:

  • Kopia paszportu
  • Wyciąg z banku (wymagane w danym czasie minimum musi być na koncie)
  • Jeżeli nie ma się danej kwoty na koncie można mieć sponsora, wtedy wymagany jest wyciąg z banku sponsora oraz list z jego podpisem potwierdzający, że dana osoba jest sponsorem
  • Dyplom z ukończonej szkoły

Wizyta w konsulacie USA
Po otrzymaniu I-20 umawiamy się na wizytę w konsulacie USA w Polsce. Musimy zapłacić SEVIS Fee przez internet: www.FMJFee.com. Najczęściej to tak wygląda, że pobieramy pieniądze od danej osoby i robimy tę wpłatę online.

Wymagane dokumenty w konsulacie:

  • Forma I-20
  • Ważny paszport, opłata za wizytę w konsulacie
  • Potwierdzenie opłaty SEVIS
  • Wyciąg z banku swój lub sponsora

Wyjazd do USA

  • Powinno się wyjechać nie wcześniej niż 30 dni przed datą rozpoczęcia zajęć.
  • Żeby utrzymać legalnie wizę F-1 trzeba mieć ważną formę I-20, którą można odnawiać co roku po okazaniu nowego wyciągu z banku.
  • Na wizie F-1 można pracować do 20 godzin tygodniowo oraz ubiegać się o prawo jazdy i Social Security

A jak zmienić wizę na status studenta F-1?

  • Trzeba być legalnie w USA
  • Złożyć podanie w szkole o I-20

Jak uzyskać formę I-20 na terenie USA? Trzeba przynieść do nas do szkoły takie dokumenty jak:

  • Kopię paszportu
  • I-94
  • Oficjalny dyplom z ostatniej szkoły
  • List (kilka zdań) o planach na przyszłość po ukończeniu szkoły
  • Bank Statement z 3 miesięczną historią wpłat i wypłat, na kącie musi być wymagane w dany czasie minimum
  • Affidavit of support (w wypadku posiadania własnego konta, na którym znajduje się jedna z powyższych kwot, affidavit of support nie wymagane)

Status można zmienić nie wcześniej jak 90 dni po przylocie do USA. Na status F-1 czeka się od 3 do 6 miesięcy lub w niektórych przypadkach dłużej, w czasie oczekiwania jest się legalnie na terenie USA.

Re-instatement - przywrócenie statusu F-1
Kwalifikują się do tego osoby, które zostały wyrzucone przez daną szkołę i utraciły status F-1.

Dzwoniąc powołaj się na POLONIJNĄ KSIĄŻKĘ - POLISH PAGES.

 

Po więcej informacji KLIKNIJ TU >>

 

 

W stanach NY, NJ i FL mamy już 7 lokalizacji:

Zoni Language Centers - New Jersey
585 Main Avenue
Passaic, NJ 07055

Zoni Language Centers - New Jersey
5619 Bergenline Avenue
West New York, NJ 07093

Zoni Language Centers
268 North Broad Street, 2nd floor
Elizabeth, NJ 07208

Zoni Language Centers
22 West 34th Street
New York, NY 10001

Zoni Brooklyn New Location
2148 Ocean Avenue
Brooklyn, NY 11229

Zoni Language Centers
78-14 Roosevelt Avenue
Jackson Heights, NY 11372

Zoni Language Centers
37-14 Main Street
Flushing, NY 11354

Zoni Language Centers
1434 Collins Avenue, 2nd Floor
Miami Beach, FL 33139

 

 
  
 

Inne artykuły KULTURA - EDUKACJA
 
 
REKLAMA · ADVERTISING · KATALOG FIRM (POLISH PAGES) · OGŁOSZENIA BEZPŁATNE · KALENDARZ IMPREZ
POLSKA · USA · SWIAT · POLONIA · IMIGRACYJA · ZDROWIE · WHO IS WHO · PRAWO I FINANSE · FOTOREPORTAŻE · TROCHĘ HISTORII · GRY
REGULAMIN · OCHRONA PRYWATNOŚCI · O NAS · KONTAKT · AGENCJA REKLAMOWA USA · STRONY INTERNETOWE DLA BIZNESU