Poniedziałek, 16 października 2017    Ambrożego, Florentyny, Gawła  
Polish American PagesDrobnica.comImprezy PolonijneKupony OszczędnościPoszukiwany, poszukiwanaPWP Internet da Polonii
 
 
AMERYKAŃSKI PORTAL POLAKÓW wydawany przez polonijną książkę POLISH AMERICAN PAGES
 
IMIGRACJA - Immigration News

Egzamin na obywatelstwo, po polsku czy angielsku, dla starszych osób? Mec. Natalia Teper


10-06-2017
ostatnia aktualizacja 10-06-2017, 09:19

Regularnie otrzymujemy telefony od osób starszych posiadających zieloną kartę lub od ich dorosłych dzieci, z pytaniem: W jaki sposób osoba starsza nie mówiąca płynnie językiem angielskim oraz nie będąca w stanie nauczyć się pytań odnośnie historii Stanów Zjednoczonych może zostać obywatelem Amerykańskim? Oto dwa najbardziej popularne scenariusze, z którymi mamy do czynienia na bierząco:



Egzamin na obywatelstwo, po polsku czy angielsku, dla starszych osób?

Artykuł Firmy z POLONIJNEJ KSIĄŻKI W USA - POLISH AMERICAN PAGES. Wersja digital: www.pol.us. Dzwoniąc do tej FIRMY powołaj się na POLONIJNĄ KSIĄŻKĘ - POLISH PAGES.

Szukasz Firmy? Kliknij tu: www.PolishPages.us
Informacja o reklamie w książce. Dzwoń: 718-279-4969

Pytanie #1: Moja mama kwalifikuje się aby zostać obywatelką Stanów Zjednoczonych, ponieważ posiada ona zieloną kartę przez ponad 5 lat. Moja mama nie ma żadnego rekordu kryminalnego, oraz nie wyjeżdżała poza granicę na dłuższy okres czasu. Jednak, nie potrafi mówić ani czytać po angielsku, co sprawia jej wielką trudność przygotować się na test z historii Stanów Zjednoczonych. Czy moja mama może zostać obywatelką Stanów Zjednoczonych?
Odpowiedź: USCIS (Urząd Imigracyjny) ustalił specyficzne reguły odnośnie wieku aplikanta oraz ilości czasu, jaką aplikant musi spędzić w Stanach Zjednoczonych jako posiadacz zielonej karty, aby zostać zwolnionym od przystąpienia do testu z historii Stanów Zjednoczonych w wersji angielskiej, lub zostać całkowicie zwolnionym od rozmowy kwalifikacyjnej z urzędnikiem imigracyjnym oraz od egzaminu z czytania i pisania.

Oto kwalifikacje wiekowe zwalniające aplikantów od przystąpienia do testu z pisania i czytania w języku angielskim:

  • aplikant ma 65 lat i jest rezydentem Stanów Zjednoczonych posiadającym zieloną kartę przez 20 lat lub więcej
  • aplikant ma 55 lat i jest rezydentem Stanów Zjednoczonych posiadającym zieloną kartę przez 15 lat lub więcej
  • aplikant ma 50 lat i jest rezydentem Stanów Zjednoczonych posiadającym zieloną kartę przez 20 lat lub więcej

Aplikanci kwalifikujący się na jedną z powyższych kategorii, są w dalszym ciągu zobowiązani przystąpić do testu z historii Stanów Zjednoczonych w swoim ojczystym języku.

Jednak, w tym akurat przypadku aplikant posiada zieloną kartę tylko przez 5 lat, dlatego jedyne rozwiązanie na chwilę obecną to sprawdzenie czy ta Pani kwalifikuje się na zwolnienie medyczne od przystąpienia do egzaminu. Badanie medyczne potwierdzające niepełnosprawność aplikanta jest przeprowadzane przez kwalifikowanych generalnych lekarzy medycznych posiadających legitymację lekarską w Stanach Zjednoczonych, licencjonowanych psychologów klinicznych lub innych specyficznych lekarzy widniejących na USCIS formie N-648 (Certyfikat Medyczny Zwalniający ze Względu na Niepełnosprawność). Forma ta musi zostać wypełniona w określony sposób oraz zawierać specyficzne słownictwo jak i informacje aby USCIS (Urząd Imigracyjny) ją zatwierdził. Aby poprawnie wypełnić formę medyczną potwierdzającą niepełnosprawność, lekarz zobowiązany jest przeprowadzić test ustalający aby stwierdzić czy aplikant jest w stanie nauczyć się lub zapamiętać podstawowe informacje. Taki test może zawierać zrelacjonowanie wcześniej wytłumaczonych informacji bądź inne podstawowe egzaminy poznawcze. Aplikanci z demencją lub na przykład chorzy na Alzheimer, kwalifikują się na złożenie formy N-648, (potwierdzającej niepełnosprawność), która oświadczy, że z powodu ograniczeń umysłowych, aplikant nie jest w stanie przygotowaćsię na test z historii Stanów Zjednoczonych. Nadmieniamy, że ograniczeniem nie kwalifikującym się pod formę N-648 jest niepełnosprawność umysłowa wynikająca z użytku narkotyków.

Jeżeli forma N-648 zostanie uznana przez Amerykańskiego Oficera Imigracyjnego, to osoba aplikująca o otrzymanie obywatelstwa, nie będzie musiała przystąpić do żadnego testu.

Pytanie #2: Mam 65 lat i jestem rezydentem Stanów Zjednoczonych posiadającym zieloną kartę przez ponad 20 lat. Jednak mój angielski nie jest za dobry. Czy nadal muszę przystępować do testu w wersji angielskiej?
Odpowiedź: Nie, jednak nadal będziesz musiał przystąpić do zmodyfikowanego testu z historii Stanów Zjednoczonych w swoim języku. Nie musisz jednak brać testu z czytania lub pisania. Rozmowa kwalifikacyjna na obywatelstwo, która zawiera rozpatrzenie formy N-400, pytania odnośnie karalności (aresztowanie, konflikt z prawem), składania podatków itp., będzie przeprowadzona za pomocą tłumacza.

Mam nadzieję, że powyższy artykuł był pomocny, i dostarczył Państwu nowych informacji lub wskazówek na temat prawa.  Przypominam jednak, że powyżej udostępnione informacje nie stanowią, ani nie zastępują porady prawnej. Każda sytuacja jest inna i wymaga indywidualnej analizy. Artykuł nie zastąpi rozmowy z adwokatem, bo udostępnione informacje są bardzo ogólne, a prawo jest niezmiernie wrażliwe na fakty oraz okoliczności. Aby otrzymać szczególną indiwidulaną analizę swojej sytuacji prawnej, należy skonsultować się z prawnikiem.

 
  
 
 

Pozostałe artykuły z serii: IMMIGRATION REFORM NEWS
 
 
REKLAMA · ADVERTISING · KATALOG FIRM (POLISH PAGES) · OGŁOSZENIA BEZPŁATNE · KALENDARZ IMPREZ
POLSKA · USA · SWIAT · POLONIA · IMIGRACYJA · ZDROWIE · WHO IS WHO · PRAWO I FINANSE · FOTOREPORTAŻE · TROCHĘ HISTORII · GRY
REGULAMIN · OCHRONA PRYWATNOŚCI · O NAS · KONTAKT · AGENCJA REKLAMOWA USA · STRONY INTERNETOWE DLA BIZNESU